Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai buna experienta pentru utilizator. Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. OK

"The Secret Life of Pets" - Ce animal de companie ti se potriveste?

05/08/2016
de catre BORA OCTAVIAN

Din 8 iulie ruleaza in cinematografe filmul de desene animate "Viata Secreta a Animalelor de companie"  - in limba romana "Singuri acasa", si am profitat de ocazie pentru descoperi ce animal se potriveste carui tip de persoana.


Dar ce fac de fapt animalele noastre de companie cand nu suntem acasa toata ziua? Aceasta intrebare defineste noua animatie care are ca titlu original “The Secret Life of Pets”, care tradus ar insemna “Viata secreta a animalelor de companie”. Un lucru este cert, este mai putin plictisitor decat ai crede.

Energicul si educatul catel Terrier Max locuieste cu stapana lui intr-un apartament dintr-o cladire din New York, cand intr-o zi, aceasta se intoarce acasa cu un animal nou de companie, Duke, un caine care nu e de rasa si care ii va face viata lui Max si a celorlalte animale din cartier un calvar. Dar la ce altceva v-ati fi asteptat? O armata de animale abandonate sub ordinele unui iepuras nebun si diabolic si multa, multa actiune!

Cainele, pisica, soarecele – cele mai populare animale din peisaj

Un animal de companie poate sa-ti imbogateasca viata de zi cu zi cu multe momente frumoase. Poti sa regasesti in el un prieten care te tine destul de ocupat, cu care te poti juca ore in sir si pe care sa il dragalesti si care va fi intotdeauna acolo pentru tine. Dar oare ai destul timp liber pentru animalutul tau si pentru toate nevoile lui? Ai capacitatea de a acoperi fara probleme toate costurile pe care le implica detinerea unui animal de companie precum mancarea si veterinarul? Sa fie oare sufrageria ta destul de spatioasa si adaptabila pentru el?

Iti voi da niste ponturi pe care poate ar fi bine sa le iei in considerare inainte sa te gandesti sa achizitionezi sau sa adopti un animal.

Cainele:

Cainele este unul dintre animalele care are necesita de cea mai multa atentie. Are nevoie sa fie plimbat in fiecare zi si sa se bucure cat poate de mult de grija stapanului sau a stapanei. Este absolut necesar sa se simta iubit, sa aiba o casa spatioasa pentru a putea face ceea ce ii place cel mai mult, sa adulmece.

Daca face parte dintr-o familie numeroasa, este important pentru el sa inteleaga cine este de fapt stapanul, de cine sa asculte si ce sarcini trebuie sa indeplineasca.
Cu toate astea, toti membri familiei sunt implicati in cresterea si educarea lui, in special in ceea ce priveste costurile mancarii luna de luna si veterinarul, lucruri ce trebuie luate serios in considerare inainte sa achizitionezi un catel.

Sfatul nostru:
Este foarte important sa studiezi si sa citesti despre rasa pe care doresti sa o cumperi/ adopti pentru a intelege daca modul tau de viata si conditiile pe care le ai se potrivesc personalitatii si nevoilor lui.

Pisica:

Pisicile sunt unele dintre animalele cu cea mai puternica personalitate. Asa cum pot sa fie cele mai dragalase si jucause, in orice moment pot sa se schimbe brusc.
Multi oameni sunt fascinati de comoditatea si felul lor delicat si mladios de a fi, dar in orice caz este din nou foarte important sa intelegi daca apartamentul sau casa unde o vei tine este potrivita si adaptata nevoilor lor.
O pisica traieste in medie 15 ani si e absolut necesar sa stii cum sa te comporti cu ea in functie de varsta pe care o are, exact cum procedati cu copiii vostri.

Sfatul nostru:
Inainte sa cumperi sau sa adopti o pisica, intreaga familie ar trebui testata pentru a vedea daca nu exista vreun membru alergic la pisici pentru a nu avea suprize pe viitor.

Rozatoarele (iepuri, cobai, hamsteri):

Rozatoarele sunt ideale pentru persoanele sau familiile care au case putin spatioase si mai ales pentru copii, pentru ca sunt animale destul de simple care nu necesita foarte multa ingrijire.

In orice caz, sa nu subestimati nevoia si atentia de care au nevoie, deoarece o cusca nu se curata singura si tot vei fi nevoit sa o hranesti in fiecare zi.
Cand te hotarasti sa cumperi sau sa adopti o rozatoare, factorul cel mai important pe care trebuie sa il iei in considerare este daca este un animal sociabil sau unul mai singuratic. Hamsterul si chincila sunt animalute care petrec mult timp singure fara probleme. Soarecii, aricii-pigmei, iepurii si porcusorii de guineea au nevoie de un al doilea prieten ca sa fie fericiti.
De asemenea, cusca este un element crucial pentru ca rozatoarea sa se simta implinita si delectata cu mediul ei. E important sa fie destul de spatioasa, sa aiba niste obstacole si modalitati de a se mentine activa inauntru. De cele mai multe ori, in magazinele de animale custile sunt mult prea mici in special pentru iepuri.

Sfatul nostru: Puneti-va in locul rozatoarei si imaginati-va cum v-ar placea sa fie casa voastra. In acest fel, va veti lasa imaginatia sa zboare si ii veti construi o casuta pe masura si adaptata nevoilor ei.

Pasari si perusi:

Inca de pe vremea bunicilor nostri erau foarte populare pasarile cantatoare si papagalii ca animale de companie in casele oamenilor.
Pasarile nu au nevoie de suportul si atentia constanta din partea noastra, asadar sunt animalele ideale pentru persoanele care au o viata ocupata, care petrec mult timp la lucru sau la scoala.
Cu toate acestea, pasarile sunt animale sociale si prefera sa nu traiasca singure. Ideal ar fi sa le cumparati inca un partener pentru a forma un cuplu.
Mediul perfect este un spatiu de locuit imitat si de asemenea mult mai usor de transportat. In comparatie cu un caine sau o pisica, costurile anuale pentru intretinerea unei pasari nu sunt foarte ridicate.
In orice caz, inainte de a face o achizitie, ar trebui sa fiti constienti ca aceste animalele pot fi uneori foarte zgomotoase si sa intelegeti ca e perfect normal sa ciripeasca mereu.

Sfatul nostru: Atentie! Unele alimente nu ar trebui sa ajunga in apropierea perusilor deoarece acestea actioneaza ca o otrava pura pentru micile pasări: ciocolata, cafeaua, avocado sau produse lactate cu lactoza.